•  

       

       

       

       

       

       

       

        • Naši exallievi v spoločnosti
          • Naši exallievi v spoločnosti

            19. 11. 2019

            Drahí exallievi a priatelia dona Bosca,

            Prihováram sa k Vám v dnešný, pre Slovensko dôležitý deň. Presne pred tridsiatimi rokmi sa 17. novembra začala formovať protestná akcia voči vtedajšiemu režimu, ktorú neskôr nazvali „Nežná revolúcia“. Táto iniciatíva mladých ľudí sa lavínovo dostala do všetkých sfér života a v pomerne krátkom čase znamenala koniec dlhého obdobia komunizmu a vlády jednej strany vo vtedajšom Česko-Slovensku. Tie pamätné dni priniesli toľko očakávanú, vytúženú a mnohými vymodlenú zmenu – slobodu a demokraciu.

            Dnes po tridsiatich rokoch žijeme na Slovensku v demokratickom zriadení. Naša demokracia je niekedy ubolená, inokedy zas náročná, či dokonca ťažkopádna.

            V rámci bilancovania toho, čo bolo dobré, čo sa mohlo spraviť lepšie a kam by sme sa mohli posúvať dnes, je dôležité pozrieť sa na súčasný stav veci verejných - našej politiky a jej predstaviteľov. Ubehlo už mnoho času od desivej vraždy usmievavého mladého novinára Jána a jeho snúbenice Martiny. Vidíme síce výsledky práce polície – zadržaných páchateľov – ale spoločne s týmto neľudským činom vyplávali na povrch mnohé iné neprávosti, ktoré sa dejú každodenne na našom Slovensku.

            Keď sme sa dozvedeli o ohavnom čine spáchanom na dvoch mladých ľuďoch, našou krajinou

            sa začala valiť vlna emócií, smútku, zdesenia, strachu, bolesti, pobúrenia a znechutenia. Dvaja mladí boli chladnokrvne znesení z tohto sveta kvôli hodnotám, za ktore sa pred tridsiatimi rokmi štrngalo na námestiach – umreli kvôli slobode a pravde.

             

            Drahí exallievi a priatelia dona Bosca,

            v deň výročia začiatku konca bývalého režimu si Vás dovoľujem pozvať autenticky prežívať naše poslanie byť dobrými kresťanmi a čestnými občanmi. 

            Keď sa pri odriekaní modlitby Exallieva dostávam do pasáže, kde sa spomína spojenie „dobrý kresťan a čestný občan“, občas mi hlavou prebehnú aktuálne kauzy, problémy, neprávosť, klamstvo, krádeže a utrpenie ľudí, ktorých máme vôkol seba.

            Tak, ako byť dobrým kresťanom pramení z vnútorného presvedčenia a našej viery a kresťanský život dáva možnosť spasiť si dušu, Don Boscova výzva byť čestným občanom nás vťahuje do spoločenstva ľudí k veciam verejným.

            Čo však znamená byť čestným občanom? Platiť dane? Nepodvádzať v podnikaní, či azda dodržiavať predpísanú rýchlosť pri jazde autom? Áno, zaiste všetky tieto a mnohé iné pravdivé a čestné reakcie na verejný život z nás robia čestných občanov a slúžia nám na ceste do nebeského kráľovstva.

            Avšak som presvedčený, že výzva byť čestný občan v sebe ukrýva aj pozvanie byť aktívny. Nie len správne reagovať, ale i tvoriť a byť iniciatívny.

            Pred tridsiatimi rokmi to bola práve iniciatíva mladých, odvážnych, slušných ľudí, vďaka ktorej môžeme dnes vychovávať naše deti v slobodnej krajine, vyznávať slobodne vieru, prehlbovať v spoločenstvách náš vzťah so Stvoriteľom, vyjadrovať svoje názory .

            Je na každom z nás, aby sme uchopili túto chvíľu do svojich rúk a nedali upadnúť tie dni budovania slobody do zabudnutia. Je na každom z nás, aby sme nedovolili rozsievať názor, že to, čo sa stalo pred tridsiatimi rokmi, nám vlastne prinieslo aktuálny chúlostivý stav našej spoločnosti. Zodpovednosť za dnešný stav nenesie samotná zmena, ale nezvládnutý boj so slobodou, ktorej sa nám dostalo. Dnes, možno ešte viac ako v minulosti, zvádzame boj o naše hodnoty a charakter. Bojujeme o náš vnútorný svet.

            Pozývam Vás, buďme aj dnes aktívnymi čestnými občanmi v spoločenskom živote.

            Táto výzva je o to urgentnejšia v čase keď sa blížia parlamentné voľby a my sme svedkami zápasu o moc a priazeň voličov.

            Zaiste, nemám najlepšiu odpoveď na otázku koho voliť. Som si však istý, že je našou občianskom i exallievovskou povinnosťou zúčastňovať sa verejného života v našom štáte. A ak váhame koho budúci rok vybrať, aby počas najbližších rokov viedol našu krajinu, obráťme sa na dobrých kresťanov v nás samých i okolo nás. Myslím, že z ponúkaných možností môžeme začiatkom budúceho roku vybrať kvalitných ľudí a strany, ktoré si zaslúžia našu dôveru. Nechajme sa viesť hodnotami, ktoré sme si osvojili z Ježišovho učenia, zvlášť: život, slobodu a pravdu... tie nám ukážu cestu.

            Prajem nášmu Slovensku, aby sme vyberali múdro. Aby náš výber padol na ľudí, ktorí prinášajú pravdu a pokoj, ako i snahu o jednotu a ochranu tých, ktorí to najviac potrebujú: detí, rodín, starých, chorých, nenarodených.

            Milí Exallievi, som vďačný, že pred tridsiatimi rokmi sa našlo dostatok odvážnych a čestných občanov, ktorí nám vybojovali dnešnú slobodu. Vďaka odvahe, ktorá povstala 17. novembra 1989, dnes môžem písať tento list všetkým Vám drahí Exallievi a priatelia don Bosca na Slovensku. Buďme takými synmi, po akých túžil Don Bosco a bojujme každý deň našu malú revolúciu proti povrchnosti, ľahostajnosti a nespravodlivosti.

             

            To vyprosujem sebe i Vám u nášho Nebeského Otca na príhovor dona Bosca.

             

            Róbert Mruk, prezident exallievov

            Exallievi don Bosca