•  

       

       

       

       

       

       

       

        • 30 rokov slobody - beseda
          • 30 rokov slobody - beseda

            21. 11. 2019

            Ďalšie podujatie projektu 30 rokov slobody predstavovala beseda o tom, ako prežívali novembrové udalosti riaditeľka Univerzitnej knižnice Alena Mičicová a fyzik Ivan Turek.  

            Hostia boli milo prekvapení, že chlapci z 1. D prejavili o tému živý záujem a prehľad o dejinných udalostiach. Mnohí sa o nich rozprávali doma s rodičmi či starými rodičmi.

            Pre dnešných mladých nie je jednoduché predstaviť si život spred tridsiatich rokov so všetkými obmedzeniami, ktoré ľuďom prinášal. 

            Pôsobivé boli slová Aleny Mičicovej, ktorá bola v tom čase mladá mamička a veľmi sa bála, že vypukne občianka vojna, kým jej manžel sa do protestov aktívne zapájal. 

            Docent Ivan Turek roky pôsobil ako vysokoškolský učiteľ a vedec na vtedajšej Vysokej škole dopravy a spojov v Žiline, dnešnej Žilinskej univerzite. Ako sa vyjadril, fyzici a matematici mali vždy v úcte pravdu, preto sa aj on medzi prvými na VŠDS rozhodol vystúpiť proti režimu, i keď s vedomím, že svoju rodinu možno vystavuje jeho pomste.

            Chlapci vo svojich reakciách besedu zhodnotili ako pre nich veľmi prínosnú. K podnetom, ktoré z nej vyplynuli, sme sa ešte vrátili na hodine slovenčiny.

            B. Jarošová, pedagóg
            Foto Marek Holec