•  

       

       

       

       

       

       

       

        • Otvorili sme divadelnú sezónu
          • Otvorili sme divadelnú sezónu

            24. 9. 2023

            Uplynulý týždeň sme sa s niekoľkými žiakmi III. GDM zúčastnili na predstavení Mestského divadla
            (MD) Žilina Kreutzerova sonáta/Čia vina.


            Išlo o pôsobivú divadelnú hru napísanú na motívy novely Sofie Tolstej, ktorá bola akousi reakciou na
            známe dielo jej manžela.
            Návšteva pre nás predstavovala nielen príjemnú kultúrnu akciu, meniacu dievčatá na dámy a chlapcov na džentlmenov, ale aj istú predprípravu na budúcoročnú maturitu, keďže svetový realizmus je pevnou súčasťou maturitných zadaní. Zaujímavá bola tiež debata po predstavení, keď sme pri kebabe mali potrebu zdieľať sa so svojimi dojmami a postrehmi. Osobitné poďakovanie patrí MD Žilina, ktoré nám venovalo vstupenky na predstavenie. Ako sa vyjadrili viacerí žiaci, do divadla sa vyberú celkom isto znova. Tu sú niektoré ich reakcie:

            Martin: Dej bol úžasne odohraný troma hercami, ktorí stvárňovali postavu ruského spisovateľa L. N. Tolstého. S humorom, ironicky až groteskne boli zobrazené aj vážne okolnosti vzťahu manželov Tolstojovcov.

            Sima: Divadlo ma uchvátilo už na samom začiatku. Výkony hercov boli úžasné. Neviem sa dočkať, keď sa do divadla vrátim.

            Kristína: Na hre sa mi páčilo, koľko detailov, ktoré postupne naberali aj prenesený význam, dokázali autori spojiť do jedného celku. A tiež to, že hra nás držala v napätí po celý čas, ako dej postupne gradoval.

            Adam: Herci odviedli úžasnú prácu, hrali perfektne. Páčili sa mi aj mnohé skryté symboly, ktoré do predstavenia autori vložili.

            Katka: Predstavenie ma zaujalo svojím spracovaním vážnej témy – manželskej krízy – s humorom, iróniou a sarkazmom. Veľmi ma oslovilo zobrazenie vnútorných zápasov L. N. Tolstého prostredníctvom troch hercov. Isto by som si to pozrela ešte raz.

            Julka: Hra bola ohromujúca, v závere ma úplne „zvalcovali“ emócie. Pokojne by som na to šla znovu. Herecké výkony boli úžasné a spracovanie vynikajúce.

            Beáta Jarošová, vyučujúca SJL
            žiaci III. GDM