•  

       

       

       

       

       

       

       

          • Príhovor pani riaditeľky k týždňu duševného zdravia

            12. 10. 2023

            Tento týždeň si v utorok 10. októbra pripomíname Svetový deň duševného zdravia. Bol vyhlásený Svetovou federáciou za duševné zdravie so zámerom zvyšovania povedomia a upozorňovania na opodstatnenosť a význam témy duševného zdravia jednotlivcov, ako aj celej spoločnosti. 

            Čo je to duševné zdravie? Určite sme už mnohokrát tento výraz počuli. Ale vieme aj čo znamená? Veľmi jednoducho by sme mohli duševné zdravie vysvetliť alebo zadefinovať ako to „Ako sa máme...? Ako sa máš...? Ako sa mám...?“

            Témou Svetového dňa duševného zdravia 2023 je „Duševné zdravie je univerzálne ľudské právo.“ Duševné zdravie je základným ľudským právom pre všetkých ľudí. Každý, ktokoľvek a kdekoľvek sa nachádza má právo na najvyššiu úroveň duševného zdravia. V tom má byť obsiahnuté: právo na ochranu pred rizikovými faktormi duševného zdravia, právo na dostupnú, ale aj kvalitnú  zdravotnú starostlivosť, ako aj právo na slobodu a začlenenie do komunity.

            Počas tohto týždňa aj v našej škole prebehnú rôzne aktivity zamerané na prehĺbenie témy duševného zdravia a povedomia o ňom. Prvým krokom v starostlivosti o duševné zdravie, ale tiež pomoci pri ťažkostiach v oblasti duševného zdravia je budovanie podporných vzťahov. Poznáme to, ako mnohokrát to, čo nám pomôže v našich ťažkostiach je, že sa môžeme len tak s niekým porozprávať. Každý z nás v tom môže aj sám spraviť malý aktívny krok – spýtať sa spolužiaka alebo dokonca učiteľa ako sa dnes má, stráviť s ním prestávku a porozprávať sa spoločne o niečom, alebo ísť dokonca spolu vonku.

                        „Túžim vás vidieť šťastných tu – i vo večnosti.“  hovoril don Bosco svojim chlapcom. Aj my si spoločne môžeme pomáhať k tomu, aby sme boli šťastní. Buďme teda v tieto dni o trošku viac ohľaduplnejší a pozorní na ľudí, ktorých máme okolo seba.

            Mgr. Janka školová
            video: Nina Záborská, Michaela Štubňová