•  

       

       

       

       

       

       

       

        • Exkurzia v Thyssenkrupp rothe erde Slovakia a.s. Považská Bystrica
          • Exkurzia v Thyssenkrupp rothe erde Slovakia a.s. Považská Bystrica

            8. 2. 2024

            Dňa 7. 2. 2024 žiaci I.C v učebnom odbore autoopravár navštívili akciovú spoločnosť Thyssenkrupp rothe erde Slovakia so sídlom v Považskej Bystrici.

            V strojárskej firme videli výrobu kužeľových a valčekových ložísk od priemeru 70 mm do priemeru 6000 mm, výrobu komponentov do prevodoviek a náprav do motorových vozidiel. Žiakov sprevádzali pracovníci firmy, ktorí im podali odborný výklad k jednotlivým operáciám výroby. Išlo o pracoviská trieskového obrábania - sústruženie, frézovanie a brúsenie. Pracoviská chemicko-tepelného spracovania výrobkov - martenzitické kalenie, bajnitické kalenie, indukčné kalenie, cementovanie. Pracoviská kontroly – defektoskopické skúšky, metrológia. Montážne pracoviská – lisovanie, kompletná montáž vyrábaných dielov, balenie, expedícia.

            Žiaci sa aktívne zapájali do diskusie so zamestnancami firmy, ktorí im odpovedali aj na ekonomické otázky týkajúce sa hospodárenia ako sú ročné tržby a zisk spoločnosti, cena výrobku, náklady na elektrickú energiu. Žiaci boli nadšení z toho, že na vlastné oči videli celý proces výroby strojárskych súčiastok a mohli si utvrdiť vedomosti z odborných predmetov.

            Ing. Igor Pažický, učiteľ