•  

       

       

       

       

       

       

       

        • Oslávili sme sviatok Panny Márie Pomocnice
          • Oslávili sme sviatok Panny Márie Pomocnice

            26. 5. 2021

            V pondelok 24. mája sme oslávili významný sviatok, ktorý je pre celú saleziánsku rodinu viac než osobný prejav zbožnosti.

            História úcty Panny Márie, Pomocnice kresťanov, siaha veľmi ďaleko, no o jej rozšírenie sa vo veľkej miere zaslúžil sv. Ján Bosco, ktorý si ju vybral za hlavnú patrónku saleziánskej rodiny a celého svojho diela. V duchu tohto odkazu sv. Jána Bosca sa i v našej škole konali aktivity, ktorými sme si pripomenuli tento dôležitý sviatok. Začali sme duchovnou prípravou v podobe deviatnika, ktorý sme sa mohli konečne po dlhom období izolácie pre covidové opatrenia modliť aj spoločne. V pondelok sme zavŕšili oslavu sviatku spoločnými aktivitami v oratóriu školy. Ako to už býva, predpovede počasia sa pre nás našťastie nevyplnili a hoci sa obloha spočiatku mračila, nakoniec slnečné lúče rozjasnili okolie a podčiarkli slávnostnú atmosféru tohto dňa. 

            Po prvých odučených hodinách sa všetci presunuli do oratória, kde sa rozdeleným skupinkám žiakov venovali saleziáni. Spoločne aj s triednymi učiteľmi pripomenuli význam svätého prijímania pre život mladého človeka a rozvinuli diskusiu o tom, prečo máme v úcte Pannu Máriu. Saleziáni zároveň boli k dispozícii všetkým, ktorí potrebovali pristúpiť k sviatosti zmierenia.

            K sviatku Panny Márie Pomocnice patrí neodmysliteľne svätá omša. Tá sa konala na novovybudovanom školskom ihrisku, celebroval ju don Ján Holubčík. Súčasťou svätej omše bolo aj posvätenie sochy Panny Márie na vynovenom nádvorí pri ihrisku.

            Aj keď sa neustále musíme chrániť pred nákazou, ani rúška, ani odstupy nám neukrojili z radosti z týchto slávnostných okamihov. Veľká vďaka patrí aj oslávenkyni, Panne Márii, že nám dopriala pekné počasie.

             

            Mária, pomocnica kresťanov, oroduj za nás.

             

            Ing. Daniela Polníková