•  

       

       

       

       

       

       

       

        • CINEAMA - 30. ročník celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky amatérskej filmovej tvorby
          • CINEAMA - 30. ročník celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky amatérskej filmovej tvorby

            4. 10. 2022

            Do 30. ročníka celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky amatérskej filmovej tvorby sa prepracovali aj naši dvaja žiaci a to v kategórii hraný film. Daniel Mokryš a jeho film Silent Home spolu s Maximom Záborským a jeho dielom Canisterapia.

            Zúčastniť sa, nájsť komunitu ľudí, ktorí zdieľajú rovnakú vášeň pre film a prezentovať svoju prácu, ktorú hodnotia profesionáli. Tieto podnety prilákali aj jedného z našich študentov – Daniela Mokryša,  aby prišiel do Kina Žriedlo v Bardejovských kúpeľoch a ponoril sa na tri dni do sveta filmu.

            Akcia bola otvorená nielen pre tvorcov, ale aj pre ľudí, ktorí chcú objavovať amatérske filmy. Veľká kinosála ponúkala filmový zážitok a bar zasa priestor, kde sa počas prestávok schádzali ľudia na neformálne rozhovory. Mimo premietania filmov bolo možné zapojiť sa do rôznych aktivít ako napríklad workshop natáčania s analógovou kamerou s 8mm filmom, ktorý ste si namieste mohli aj vyvolať. Mimo amatérskych filmov boli na programe aj iné aktivity, napríklad v piatok večer sa premietal poľský film Amatér od režiséra Krzysztofa Kieślowského, a v sobotu večer pásmo krátkych filmov nakrútených na úzky film s názvom Osmičkári. Taktiež sme si zahrali filmársky kvíz alebo maľovali sprejmi.

            Veľkým prínosom pre mladého filmára-amatéra bola možnosť neoficiálneho rozhovoru s porotou ohľadom filmov. Pre súťažiacich bolo vytvorené aj interview, kde zodpovedali otázky, ktoré sa týkali ich ako tvorcov alebo ich diela.

            Vyhodnotenie bolo vo väčšine kategórií urobené bez poradia. Nikto nebol prvý ani posledný, všetci dostali diplom. Pár jednotlivcov dostalo hlavnú cenu, ktorou bola cena poroty. Celkový program bol veľmi príjemný.

            Daniel Mokryš,
            žiak