•  

       

       

       

       

       

       

       

        • Slovenčina v pivnici
          • Slovenčina v pivnici

            14. 12. 2022

            Začiatkom decembra sa naša trieda IV.GDM zúčastnila na netradičnej hodine slovenčiny. Literatúru sme mali v suteréne jedného z domov na Hollého ulici v Žiline.

            Kedysi tam bol židovský starobinec a počas druhej svetovej vojny sa tam skrývali dvaja slovenskí Židia - Rudolf Vrba a Alfréd Wetzler, ktorým sa podarilo utiecť z Osvienčimu. Práve v Žiline napísali jeden z najvýznamnejších dokumentov 20. storočia – správu o tom, čo sa deje s ľuďmi v tomto koncentračnom tábore.

            Dnes je na Hollého ulici pamätná izba venovaná Vrbovi a Wetzlerovi. Súčasťou stretnutia bola prednáška o týchto dvoch odvážnych mužoch, viac sme sa dozvedeli o okolnostiach ich úteku či o podmienkach v koncentračnom tábore. Potom sme si dali literárne okienko s pani učiteľkou Jarošovou – priblížili sme si dielo židovského spisovateľa Leopolda Laholu a prečítali sme si jeho poviedku Vtáčí spev. Hovorili sme o tom, že ponižovať toho druhého, zbaviť ho ľudskej dôstojnosti je forma násilia, ktoré dokáže človeka zabiť, presne ako v spomínanej poviedke. Následne sme si pozreli aj ďalšie miestnosti. Prednáška bola v pivnici, takže tam bola naozaj zima, aj keď sme boli všetci naobliekaní. Predstava, že mnohí trpeli zimu, hlad, týranie iba preto, že patrili k inej národnosti, vierovyznaniu, kultúre, je strašná. Od prvých transportov Židov do koncentračných táborov uplynulo tento rok osemdesiat rokov...

            Dominika Bilíková

            Foto Dominika Bilíková, Dano Mokryš