•  

       

       

       

       

       

       

       

        • Slovenčina v galérii
          • Slovenčina v galérii

            3. 2. 2024

            Nedávno sme sa zúčastnili na zaujímavej exkurzii v Považskej galérii umenia na Hlinkovom námestí v Žiline, kde sme mohli obdivovať diela jedného z najvýraznejších slovenských výtvarníkov - Vincenta Hložníka.

            Ešte pred galériou nás privítal akad. architekt Dušan Voštenák, ktorý nám priblížil tento priestor, najmä podkrovie, kde sa stála expozícia V. Hložníka nachádza. Je pretvorené v štýle parížskych podkrovných ateliérov, v akých pravdepodobne tvoril počas svojich štúdií aj Hložník. Za invenčný prístup k tomuto priestoru získal D. Voštenák v roku 2010 aj Cenu za architektúru.

            Po vstupe do galérie sa nám otvoril unikátny svet, kde sa miešali tvary aj farby a atmosféra ožívala výnimočnými obrazmi. Hlavná expozícia venovaná Vincentovi Hložníkovi ponúkla pohľad na jeho umelecký rozvoj od raných diel až po neskoršiu tvorbu. Výstavná pedagogička nám priblížila nielen osobnosť Vincenta Hložníka, ale aj rôzne umelecké smery, odrážajúce sa v jeho tvorbe.

            Jedným z vrcholov exkurzie bol okamih, keď sme stáli pred Novou apokalypsou, dielom, ktoré sa považuje za jedno z Hložníkových najvýznamnejších. Každý detail obrazu vyrozprával príbeh a inšpiroval k hlbokým myšlienkam o hrôzach vojny. Názornejšie sme tak mohli pochopiť motívy rozpadu hodnôt a vzťahov aj v literatúre, zopakovali sme si znaky expresionizmu v našej literatúre a otvorili tému expresionistickej drámy, ktorú preberáme teraz. Išlo o nevšednú hodinu slovenčiny s nevšedným zážitkom.

            Matúš Janckulík, III. GDM

            Beáta Jarošová, učiteľka slovenčiny

            Foto: Martin Galgánek, Tomáš Krajči

            Zopár postrehov z výstavy:

            Fero: Expozícia sa mi veľmi páčila, otvorila mi ešte viac oči pre umenie, v ktorom chcem pokračovať a zlepšovať sa. Som veľmi rád, že som sa sem dostal. Ďakujem.

            Matúš B.: Pestrá paleta umeleckých diel a nápadité usporiadanie priestoru ma oslovili. Nový pohľad na umenie som získal prostredníctvom pútavého výkladu, ktorý tiež prehĺbil moje chápanie tvorby umelca. Ten zážitok ma naozaj inšpiroval a obohatil.

            Jakub: Výstava sa mi páčila až nato, že ma boleli celú dobu nohy. Bolo vidieť, že sprievodkyňa vedela, o čom rozpráva. Bral by som pokojne aj viac takýchto exkurzií. Ďakujem.

            Martin: Veľmi sa mi páčilo, nevedel som, že v Žiline je niečo s takým pekným priestorom a výhľadom.

            Samo: Moje dojmy z návštevy boli fajn, výklad bol fajn, vidno, že sprievodkyňu problematika zaujíma a celkovo je tu príjemné prostredie.

            Peter: Výstava na mňa zapôsobila dobre, bolo to kreatívne, zaujalo ma, ako autor využíval mnoho rôznych umeleckých štýlov. Výklad bol prehľadný a ľahko pochopiteľný. Myslím si, že to bola dobre strávená slovenčina.

            Barbora: Pekná a zaujímavá výstava aj výklad.