•  

       

       

       

       

       

       

       

        • Po stopách dona Bosca
          • Po stopách dona Bosca

            26. 4. 2023

            Aj tohto roku sa nám podarilo zorganizovať výletné putovanie do Talianska pre tretiakov našejškoly s názvom „Po stopách dona Bosca.“

            Naše putovanie sa uskutočnilo v čase od 11. do 15. apríla. V prvý deň po príjazde do Turína sme sipozreli miesta, kde don Bosco založil prvé oratórium. Dnes sa to miesto nazýva Valdocco a nachádzasa tam krásna Bazilika Panny Márie Pomocnice, zrekonštruované múzeum dona Bosca z čias prvéhooratória, kostolík sv. Františka Saleského či areál strednej školy. Pri prechádzke Turínom smenavštívili múzeum automobilov, kostol, kde je uložené turínske plátno aj bývalú židovskú synagógu.

            Ďalší deň sme videli miesta (aj priečelie domčeka), kde sa narodil a prežil svoju mladosť don Bosco(Colle don Bosco) s krásnou modernou bazilikou Zmŕtvychvstalého Krista. Navštívili sme aj rodisko sv.Dominika Savia (Mondonia). Po ochutnávke pravej domácej zmrzliny v San Pé sme sa presunuli navrch Superga, na ktorom stojí mohutná bazilika, v ktorej sú pochovaní všetci králi tohto regiónu.

            Na tretí deň nám počasie umožnilo krásnu prechádzku v Alpách. Uskutočnili sme niekoľkohodinovývýstup z doliny Valtournenche k trom plesám a hrebeňu pohoria s výhľadom na Matterhorn.

            Krásne slnečné počasie prialo aj našej návšteve zábavného parku Gardaland, ktorý je známy rôznymiadrenalínovými atrakciami. Všetci sme si ich užili do sýtosti. Šťastní, zdraví a plní zážitkov sme savrátili domov.

            Ďakujeme za ochrannú ruku dona Bosca, ktorú držal po celý čas nad nami, ale i tými, ktorí totovzácne putovanie zorganizovali.

            Ing. Martin Puchala,
            pedagóg