•  

       

       

       

       

       

       

       

        • NEDOSTATOK VEDOMOSTÍ STOJÍ PENIAZE!
          • NEDOSTATOK VEDOMOSTÍ STOJÍ PENIAZE!

            24. 2. 2023

            15-roční tínedžeri a starší, ale i dospelí sú zbehlí v čítaní, v matematike a v prírodných vedách, ale aká je ich znalosť v odbore financií, tzv. finančnej gramotnosti?

            Obohatiť vedomosti z oblastí financií prišla Mgr. Veronika Škrobáková zo spoločnosti Partners Group, snahou  ktorej bolo v mladých „prebudiť - pozmeniť“ uhol pohľadu na peniaze, ako správne pracovať a narábať s nimi, v rôznych životných situáciách a zvlášť na to, ako sa zabezpečiť na dôchodok.

            Finančná gramotnosť nie je len o hospodárení s peniazmi, ale aj o schopnosti peniaze zarobiť. Zarobiť sa dá podnikaním, vlastníctvom firmy alebo investovaním. Nie každý bude majiteľ firmy a top podnikateľ, ale prečo by si každý nemohol podnikaním alebo investovaním privyrobiť popri zamestnaní? Až keď dokážeme zarobiť peniaze, až potom môžeme s nimi hospodáriť.

            Finančné návyky sú rovnaké návyky ako stravovacie, alebo návyky správania. Niektorí ľudia nikdy nezmenia spôsob stravovania aj keď vedia, že si škodia. Hlavné pravidlo finančnej gramotnosti je, „nesmieš míňať viac ako zarobíš.“.

            Finančne gramotným sa stávame vtedy, keď dokážeme zarobiť toľko, koľko potrebujeme na svoje výdavky, ciele a ešte nám zostane navyše. 

             

            Adriana Tvrdá, 
            vyučujúca