•  

       

       

       

       

       

       

       

        • Cesta do Francúzska sa stala skutočnosťou...
          • Cesta do Francúzska sa stala skutočnosťou...

            29. 6. 2022

            Vycestovať do Francúzska, navštíviť Paríž a Lyon! Sen, o ktorom sme dlho netušili, že sa môže stať skutočnosťou... No sny sa plnia! Nášmu školskému tímu Sjoroza FilmCrew cestu k novému dobrodružstvu zabezpečil minuloročný úspech na festivale FestiClip s filmom Bridge...

            Stalo sa! Počas apríla a mája sa  všetky naše sily spojili, aktívne sme rozbehli kampaň na hľadanie financií, aby sa toto dobrodružstvo podarilo zrealizovať. Musím povedať, že štedrosť ľudí, ktorí nám ho umožnili, bola nesmierna a patrí im jednohlasné: ĎAKUJEME! A tak sme sa podvečer v stredu 8. júna s veľkým nadšením i prirodzeným rešpektom vybrali na našu dlho očakávanú cestu do Francúzska.

            Prvý večer sme nocovali v Bratislave, kde sme sa po nádhernej ľúbozvučnej uspávanke z hrdla pána učiteľa Andreja Konušika uložili na tri hodinky spánku. Ľud bratislavský pokojne odfukoval vo svojich posteliach, keď sme ešte pred svitaním nasadali na autobus smerom na letisko. Poobede sme už boli v Paríži.

            Roztancovali sme Paríž

            Naše kroky smerovali na začiatku našej výpravy v Paríži do saleziánskej filmovej školy Don Bosco International Academy, kde nám predstavili, ako škola funguje. Náplňou dňa sa stala návšteva saleziánskeho kostola, kde sme si spolu zaspievali a výstup na Eiffelovu vežu. Dal nám zabrať. Ďalší deň nás čakal Paríž. Hneď z rána sme sa nechali uchvátiť múzeom Louvre a po piknikovom obede v jeho parku, na nás čakal chrám Notre Dame. Hoc sme boli unavení, spravili sme krásny výmysel. Na námestíčku pod sochou Michala archanjela sme stretli pouličného dídžeja, veľmi milého a ochotného pustiť nám hudbu, čo máme radi. Verte či nie, roztancovali sme Paríž. Trvalo to asi hodinu a bol to krásny a intenzívny zážitok plný ľudskosti a radosti. Ďalej sme sa vybrali na kopček Montmarte a užili si ohromujúci výhľad na Paríž. Večer sme ešte obzreli Víťazný oblúk a následne sme sa rozdelili na dve skupiny. Jedna sa išla ešte poprechádzať po Paríži a druhá sa vracala na ubytovanie. Lenže stanica metra, ktorým sa tam mala druhá skupina dostať, nebola celkom tam, kde si mysleli, že bude. Tak sa  obe skupiny, nevediac o sebe, ešte prešli po slávnej Champs-Elysées, označovanej tiež za najkrajšiu ulicu sveta. Po návrate sme všetci spoľahlivo „odkväcli“.

            Koncertovali sme v Lyone

            V sobotu na obed sme sa presunuli do Lyonu na saleziánsky mládežnícky festival FestiClip. Privítali nás tam veľmi vrelo a poskytli nám priestor na cvičenie piesne. Pre rozospievanie a potom len tak pre radosť sme si zvolili krásne chrámové piesne, ktoré sme si pospevovali od začiatku cesty. Bolo to pre nás niečo naše, niečo čo nás utužovalo ako kolektív. A tak po chvíli prišiel zlatý klinec večera. Samotný festival. Medzi tým, ako sme sledovali tohtoročnú amatérsku tvorbu účastníkov festivalu, mali sme priestor „odkoncertovať“ našu pieseň. Po festivale sme sa presunuli do ubytovne.

            Nedeľa ráno sa niesla v pokojnom duchu. Zúčastnili sme sa pre nás netradičnej svätej omše, kde nám pri odchode ľudia z radosti návštevy Slovákov tlieskali. Nasledoval deň v krásnom Lyone. Navštívili sme múzeum filmu, plné zozbieraných originálnych rekvizít z rôznych filmov. Potom nás hlad dohnal na tradičný francúzsky obed, tvorený z troch chodov. Nemohli chýbať slimáky. Neskôr sme sa presunuli k ďalšiemu múzeu - Inštitútu Luis Lumière - kolísky filmu. Pozreli sme si prvé kamery a prístroje na tvorbu filmu. Filmová história nás uchvátila až k prvým filmovým záberom. Prišiel večer a my sme si užívali posledné hodiny večerného mesta. Napokon, pred návratom na ubytovanie, vypukla v parku pod ním naša komorná diskotéka. Tancom sme sa rozlúčili s  krásnou francúzskou krajinou a následne sa uložili na odpočinok. Ten bol naozaj potrebný a niektorí členovia našej výpravy sa ráno nie a nie zobudiť. Cesta domov sa preto trochu skomplikovala, ale manažérske schopnosti našich sprievodcov všetko zachránili a  napokon sme v zdraví a načas dorazili domov.

            Ešte raz ďakujeme všetkým, ktorí nám umožnili cestovať do Francúzska, za námahu, podporu a modlitby. Mohli sme tak aj vďaka vám zažiť výnimočný čas, na ktorý budeme spomínať vskutku dlho.

            Lucia Martinčová, Sjoroza FilmCrew