•  

       

       

       

       

       

       

       

        • Návšteva televízie NOE
          • Návšteva televízie NOE

            19. 5. 2022

            V dňoch 12. a 13. mája 2022 sa žiaci našej školy spolu s ďalšími účastníkmi z Gymnázia sv. Františka Salezského (GsF) vrátane chlapcov z Ukrajiny zúčastnili poznávacej exkurzie v TV NOE v Ostrave.

            V priestoroch televízie nás zamestnanci prívetivo privítali. Najprv sme modlitbou poďakovali za túto nevšednú príležitosť Pánu Bohu a potom sme sa stretli s riaditeľom a súčasne jedným zo zakladateľov televízie NOE, kňazom a saleziánom Leošom Ryškom, ktorý nám predstavil jej fungovanie a poslanie. Ako sám povedal, televízia NOE nie je iba katolícka,  plní hlavne úlohu televízie dobrých správ. Nasledovalo nakrúcanie rozhovoru s donom Pavlom Dzivým a jednou zo žiačok GsF, na ktorom sme sa zúčastnili ako diváci. Pre všetkých to bola veľká skúsenosť, ale to pravé dobrodružstvo prišlo až po obede, kedy sa dvaja žiaci z nášho tímu mohli zúčastniť na príprave, skúške a procese tvorby priameho prenosu. Na chvíľu si vyskúšali prácu produkčného tímu, konkrétne pozíciu kameramana. Všetci sme si odniesli veľmi veľa podnetov a zážitkov, zistili sme, že práca v televízii je naozaj náročná a vyčerpávajúca. Iba samotné pozorovanie celého procesu nás natoľko unavilo, že sme si museli dopriať odpočinok.

            Na druhý deň predpoludním sme navštívili Múzeum Vítkovice, kde sme si prezreli unikátnu industriálnu pamiatku, ktorá je nezameniteľným symbolom Ostravy a celého Moravskosliezskeho kraja. Vďaka interaktivite exponátov sme vedu a techniku zažili doslova na vlastnej koži. Plní dojmov a zážitkov sme sa spokojní vrátili domov.

            Ján Murín, III.GDM