•  

       

       

       

       

       

       

       

        • DOBROVOĽNÍCTVO AKO VZDELÁVACIA PRÍLEŽITOSŤ
          • DOBROVOĽNÍCTVO AKO VZDELÁVACIA PRÍLEŽITOSŤ

            22. 4. 2022

            Dňa 24. marca 2022 štyria vybraní žiaci z animátorského krúžku využili možnosť zúčastniť sa druhého dňa konferencie s názvom Dobrovoľníctvo ako vzdelávacia príležitosť, ktorá sa konala na Slovenskej zdravotníckej univerzite v Banskej Bystrici.

            Bola to skvelá príležitosť zoznámiť sa s novou metódou učenia a vykonávania dobrovoľníctva - service learningom a zároveň pochopiť jej princípy. Hoci väčšia časť konferencie prebiehala v angličtine, nakoľko hostia boli aj z iných krajín, ako napríklad Poľsko či Rumunsko, nebol problém s porozumením obsahu, a navyše bol k dispozícii aj preklad do slovenského jazyka. Po diskusii sme sa zúčastnili piatich rôznych workshopov, v rámci ktorých sme mali možnosť nahliadnuť hlbšie do zákutí tohto spôsobu dobrovoľníctva a spoznať konkrétne projekty service learningu na Slovensku. Po workshopoch a dobrom obede nasledovalo zdieľanie skúseností s touto metódou, čím bola celá konferencia ukončená.

            No pre nás tento deň ešte neskončil, vydali sme sa na prechádzku centrom Banskej Bystrice a navštívili sme aj Múzeum SNP, ktoré sídli v monumentálnej budove Pamätníka SNP. A ako na každej správnej výprave, ani na tej našej nechýbala duchovná bodka za programom v podobe návštevy benediktínskeho kláštora v Sampore. Tu sme sa zúčastnili spievaných latinských vešpier zo sviatku Zvestovania Pána,  po ktorých sme sa vydali na cestu domov. Každý z nás si z konferencie odniesol veľa užitočných poznatkov, s ktorými sme sa  počas animátorského „stretka“ mohli podeliť s našimi „spolustretkármi“ a ktoré by sme chceli preniesť aj do praxe v našom animátorstve.

            Ján Murín, III.GDM