•  

       

       

       

       

       

       

       

        • Prvá učňovská zmluva, ktorej autorom je don Bosco, oslavuje 170 rokov
          • Prvá učňovská zmluva, ktorej autorom je don Bosco, oslavuje 170 rokov

            14. 2. 2022

            8. februára 1852 - 2022: Pri príležitosti tohto výročia saleziáni opätovne potvrdzujú hodnotu učňovskej prípravy, odbornej prípravy na pracovisku a profesionálneho partnerstva s firmami.

            Zmluvu, ktorú spísal a aj podpísal don Bosco, mnohí považujú za prvú modernú pracovnú zmluvu. Nielen preto, že mnohé z jej ustanovení sa neskôr stali súčasťou bežnej praxe pracovných vzťahov, ale predovšetkým preto, že so spomínanou zmluvou so štyrmi podpismi sa prvýkrát vytvorilo spojenectvo, ktoré je dodnes inšpiráciou pre našu prácu učiteľov a vychovávateľov – spojenectvo medzi zamestnávateľom, pracovníkom, rodinou učňa a školou.

            V dnešnej dobe chceme zdôrazniť dôležitosť prepojenia školy s praxou pri príprave mladých ľudí na budúce povolanie. Kladieme veľký dôraz na to, aby žiaci mali možnosť vyskúšať toto spojenectvo a mohli sa pohybovať v kvalitnom výchovnom prostredí nielen v škole, ale aj u zamestnávateľov, kde vykonávajú prax.

            Naše skúsenosti získané počas mnohých rokov ukazujú, že systém spájajúci teoretické a praktické vzdelávanie, ktorý zahŕňa veľmi úzku spoluprácu medzi vzdelávacou inštitúciou a podnikom, je spôsob, ktorý najlepšie pomáha mladým ľuďom rozvíjať ich zručnosti a umožňuje im vstúpiť do sveta práce. V našej škole sv. Jozefa Robotníka sa táto cesta uplatňuje už niekoľko rokov s vynikajúcimi výsledkami v oblasti zamestnanosti. Preto neustále spolupracujeme s mnohými spoločnosťami, aby sa tieto vzdelávacie skúsenosti stali momentmi rastu a zrelosti, ktoré mladým ľuďom pomôžu dostať sa do kontaktu s pracovnou a sociálnou realitou a zároveň podporili rozvoj silného povedomia o otázkach bezpečnosti aj vďaka spolupráci s podnikovými lektormi, ktorí v tomto procese zohrávajú zásadnú úlohu.

            Pred 170 rokmi don Bosco otvoril cestu. Dnes sa saleziáni v škole sv. Jozefa Robotníka stále držia tej istej cesty.

             

            don Peter Boško, salezián

             

            Inšpirované a spracované podľa

            https://donboscoitalia.it/il-primo-contratto-di-apprendistato-di-don-bosco-compie-170-anni/?fbclid=IwAR0Wz5CimnMg5qsqemB4MzaHoOkRqH5jaxD3wiRvcoesW7qtIO0t1AHAUUU