•  

       

       

       

       

       

       

       

        • Grafikon na okresnom kole
          • Grafikon na okresnom kole

            11. 3. 2020

            Recitačný kolektív Grafikon, ktorý sme pred časom založili v našej škole z radov grafikov, sa po prvý raz od svojho vzniku zúčastnil na okresnom kole recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín.

            Predstavil sa umeleckým pásmom Dovidenia v nebi, venovanom akademickému maliarovi a grafikovi Ladislavovi Záborskému. V pásme boli použité aj zábery z besedy s jeho švagrinou MUDr. Oľgou Čechovou, ktorá mladým rozpovedala pohnutý príbeh tohto významného slovenského výtvarníka. Recitačné pásmo bolo súčasťou širšieho projektu s názvom 30 rokov slobody, v ktorom sme sa venovali aj prínosu katolíckej inteligencie v zápase s totalitou.  

            Napriek tomu, že Grafikon ešte len získava svoje prvé umelecké skúsenosti, porotu oslovili výkony viacerých recitátorov, najmä Julky Leskovej, Betky Vavricovej, Niky Hodásovej, Mariany Púčekovej, ale aj Matúša Chovana, Patrika Čanigu, Nikolaja Pálfyho či Ľuba Fuska. Dokonca dostali ponuku predviesť pásmo aj na iných „scénach“. Cenná bola i možnosť porovnať si rôzne hodnotenia, s ktorými sa mladí umelci stretli – od uznania, že sa tejto téme venovali, až po to, že ide o „retro“, ktoré dnes už nikoho nezaujíma... Uvidíme, čo bude ďalší počin novovzniknutého recitačného kolektívu, každopádne si myslíme, že sa máme na čo tešiť.

            Osobitné poďakovanie patrí hercovi Bábkového divadla v Žiline Jozefovi Abafimu za jeho cenné postrehy a rady.

            Beáta Jarošová,
            pedagogička