•  

       

       

       

       

       

       

       

        • Exkurzia Osvienčim
          • Exkurzia Osvienčim

            14. 11. 2023

            Exkurzia do Osvienčimu začala skoro ráno. Predtým ako sme sa dostali na miesta, známeho koncentračného tábora z druhej svetovej vojny, navštívili sme nákupné stredisko, kde sme sa posilnili.

            Osvienčim je miesto, kde nacisti väznili a utláčali milióny ľudí. Podmienky pre väzňov boli hrozné. Boli denne vystavení hladu, násiliu a neľudskému zaobchádzaniu. Väzňov tam bolo veľa, lebo boli deportovaní zo všetkých okupovaných krajín vrátane Slovenska. Umierali z dôvodu vyčerpania, chorôb, hladu, mučenia a ohlodávania hlodavcami. Pri nedodržaní pravidiel boli ihneď popravení nemeckými vojakmi. Väzňom sa jedlo nedávalo, boli vystavení nútenej práci, mučeniu a hladovaniu. Boli im odopierané základné ľudské práva. Osvienčim je hrozná a tragická časť histórie, ktorá nám pripomína dôležitosť poučiť sa z minulosti a pracovať na tom, aby sa takéto hrôzy už nikde neopakovali.

            autor: Maximilián Ďugel, žiak I. NDŠ

            Pár osobných postrehov žiakov:

            - Bol to veľmi silný zážitok a živo som si vedel predstaviť všetky zverstvá, ktoré boli páchané na ľuďoch. Jednoznačne by každý človek mal aspoň raz za život navštíviť toto miesto.

            - Pre mňa osobne to bol silný zážitok. Bolo to iné ako len o tom čítať a vidieť fotky. Veľmi som si z tejto skúsenosti zobrala aj vďaka úžasnému sprievodcovi a samotnej atmosfére.

            - Je to miesto nasiaknuté zlom a mŕtvolný pocit počas celej exkurzie. Počuť o tom, čo sa stalo v koncentračných táboroch je strašné, ale vidieť zostatky týchto strašných činov na vlastné oči je životný zážitok. Zlá, ktoré sa odohrali počas 2. svetovej vojny sa nám častokrát zdajú vzdialené v našej dobe pokoja. Byť postavení zoči voče zostatkom týchto strašných činov. Donútiť človeka uvedomiť si akého zla je ľudstvo schopné.

            - Zaujímavá skúsenosť, mrazivý pocit byť tam osobne. Vedieť, že na mieste , kde stojíte zomrelo a trpeli destiaky až tisíce ľudí.

            - Niečo, čo v nás vytvorilo zmätené emócie. Otázka, ktorá sa vynárala každému z nás:  ,,Ako to mohol niekto dopustiť?"