•  

       

       

       

       

       

       

       

        • Inovatívne streDnutie stredných odborných škôl
          • Inovatívne streDnutie stredných odborných škôl

            16. 5. 2024

            Na našej škole sa dňa 15. 5. 2024 konalo podujatie "Inovatívne streDnutie stredných odborných škôl" organizované Sekciou pre mládež Žilinského samosprávneho kraja.

            Začiatok podujatia otvorila naša pani riaditeľka, ktorá privítala študentov z piatich rôznych stredných škôl nášho kraja. Na podujatie prišli okrem študentov zo Žilny aj školy z Ružomberka, Tvrdošína či Martina a Vrútok. Pracovníci Sekcie pre mládež hneď na začiatku oboznámili študentov s témou Dobrovoľne mladým, kde predstavili rôzne ponuky a dobrovoľnícke podujatia v našom kraji.

            Potom nasledovala hlavná časť programu, ktorou bolo prezentovanie inovatívných projektov jednotlivých prítomných škôl. Naša škola sa tiež zúčastnila na prezentovaní svojho projektu ohľadom dobrovoľníctva v iných krajinách prepojených so saleziánskymi školami. Gratulujeme žiakom z I.GDM. triedy, že nabrali odvahu prezetovať svoj originálny nápad. 
            Ostatné školy mali tiež zaujímavé projekty týkajúce sa životného prostredia, inovácie ich škôl a prostredia, či neformálneho vzdelávania. "Múdrosť z minulosti, poznatky z prítomnosti, vzdelávanie v budúcnosti" bol projekt, ktorý povzbudzuje mladých, aby spoznali život v lese a aj jeho živočíchov - "Objavovaním prírody objavujeme samého seba." Dažďové záhrady bola ekologická téma, ktorá sa snaží zmierniť problém povodní a horúčav v jej okolí. Záhrady šetria, ale aj skrášľujú jej okolie. Netreba zabúdať aj na inovácie škôl, ktoré potrebujú lepšiu techniku, ale aj modernejšie priestory.

            Po prestávke nasledoval ďalší krátky informačný blok, kedy Sekcia pre mládež predstavila študenom rôzne formy a možnosti financovania ich nápadov. Patria sem najmä projekty Erasmus+ alebo Visegrad fund.

            Pred záverečným obedom v našej jedálni mali naši návštevníci možnosť spoznať naše priestory a našu školu. My žiaci, ktorí sme sa podujatia zúčastnili sme ich sprevádzali našimi školskými dieľňami, kde si mohli pozrieť prácu našich stolárov a autoopravárov a tiež niečo prakticky vyskúšať v trenažérskej miestnosti, kde pán učiteľ Janko Synák mal pre nich pripravené zaujímavé aktivity. Naším hosťom sa ale tiež veľmi páčil grafický ateliér, kde pán učiteľ Konušik spolu so žiakmi III.GDM. triedy mali pripravené 4 zaujímavé workshopy, ktorými prezentovali grafickú prax na našej škole.

            Záverečná spoločná fotka sa síce úplne nepodarila ale teda podľa mňa to bola úspešná akcia. Mohli sa tu spoznať žiaci rôznych stredných odborných škôl z nášho kraja. Bolo fajn môcť "hosťovať" toto poduajtie.

            Pavol Hanzal, žiak II.B